13 Mayıs 2011 Cuma

Kalıp ve kalıpçı nedir.


Kalıp ve kalıpçıyı genel ola
rak şu şekilde tanımlaya biliriz

Özdeş parçaları istenilen ölçü tamlıgı sınırları içerisinde ve en kısa zamanda üreten ,malzeme sarfiyatı ve insan gücünün asgari düzeyde tutulmasınayardımcı olan ve takım tezgahları ile çalışa bilen aygıta kalıp denir.Bu aygıtın tasarımını hazırlayan ,yapımını gerçekleştiren ve çalıştıra bilen kişiye kalıpçı denir.Seri üretimi gerçekleştirecek herhangi bir kalıbın tasarımına ,yapımına ve çalıştırılmasına olanak saglayan ,uygulamalı eğitim ve öğretim yöntemlerini bir bütün olarak kabul eden meslek dalına "KALIPÇILIK MESLEĞİ " denir.

Kalıpçılık mesleğini konu edinen kişiler , en azından basit matematik ve tasarı geometri kavramlarını , makine teknik resim çizimini ve okunuşunu , markacılık ve ölçme bilgisini , bütün takım tezgahlarının kullanışını , ısı ve sertlik ölçme işlemlerinin yapılışını ayrıca makine elemanlarının montajını gerektiren bilgileri almak zorundadır. Bu bilgileri alan ve pratik uygulamaları iyi değerlendirebilen bir kalıpçı , aşağıdaki konularda bilgi ve beceri sahibi kişidir.



1. İyi bir kalıp tasarımcısıdır ,

2. Makine teknik resmini çizme ve okuma becerisine sahiptir ,

3. Kalıp konstruksiyonu hazırlamakta ustadır ,

4. Komple kalıbı oluşturan elemanların hangi takım tezgahında ve nasıl işlenebileceğini organize eden uzmandır

5. Komple kalıbı oluşturan elemanların malzemesini en iyi şekilde seçebilen uzmandır ,

6. Kalıp elemanlarının ısıl işlemlerini yapan ve sertlik ölçme tezgahını kullanarak, sertleştirilen parçaların sertlik değerlerini kontrol eden kontrolördür ,

7. Kalıbı oluşturan elemanları bir araya getirerek montajını yapan monütördür ,

8. Kalıplanacak parçanın malzemesini en iyi şekilde hazırlayan , yapımı biten kalıbı pres tezgahına emniyetle bağlayan ve doğabilecek kazaları önceden tasarlayıp bu kazaları giderici tedbirleri daha başlangıçta alabilen kişiler , kalıpçılık mesleğine kendilerini adamış kişilerdir .

2 yorum: